woensdag 26 februari 2014

Nieuwe namenwet in België leidt tot stress ....

Op 25 februari 2014 is het Belgische federale parlement het eens geworden over een nieuwe namenwet. Volgens de nieuwe wet kunnen ouders hun kinderen een dubbele achternaam geven, bestaande uit de achternaam van de vader en de achternaam van de moeder. Voorwaarde is wel dat alle kinderen uit hetzelfde gezin dezelfde achternaam gaan voeren.

Interessant wordt het dan in de volgende generaties, wanneer twee mensen met ieder een dubbele achternaam samen kinderen krijgen. Want de beide dubbele achternamen kunnen niet worden gecombineerd tot een vierdubbele achternaam. Er moet dan gekozen worden welke twee namen men laat vervallen. (Drie namen laten vallen mag volgens de nieuwe wet niet...)
Dat brengt keuzestress, want er zijn dan maar liefst 10 mogelijkheden.

We citeren hier uit een artikel in De Morgen van 25 februari 2014:
Concreet zou een kind van Jan Janssens-Wouters en Petra Peeters-Maes volgende tien achternamen kunnen krijgen:

1: Janssens-Wouters
2: Peeters-Maes
3: Janssens-Peeters
4: Janssens-Maes
5: Wouters-Peeters
6: Wouters-Maes
7: Peeters-Janssens
8: Peeters-Wouters
9: Maes-Janssens
10: Maes-Wouters

Voor de toekomstige genealogen wordt het er natuurlijk niet overzichtelijker op. Reden voor Familiekunde Vlaanderen om een formeel standpunt in te nemen:  Familiekunde Vlaanderen pleit voor één familienaam per individu, hetzij van de vader, hetzij van de moeder. Zie de website.
E.e.a. leidt tot verhitte discussies en een stroom van artikelen. Hier een klein voorbeeldje. (Tip @Familiekunde)

Wie wil weten hoe het elders in Europa is gesteld met het naamrecht kan terecht bij dit rapport van de Rijksoverheid: Naamrecht in vergelijkend perspectief: een quick scan. (Tip vernoeming.nl)

Zie voor het hele artikel in De Morgen deze link

2 opmerkingen:

 1. Familiekunde Vlaanderen pleit in dat artikel wel voor één familienaam per individu, maar motiveert dat standpunt vreemd genoeg in het geheel niet.

  Ik zie ook niet zo in waarom het per se veel ingewikkelder wordt, met de huidige zeer precieze bevolkingsadministratie.

  Ik ben wel benieuwd hoe stamboomonderzoek er over tweehonderd jaar uitziet: begin je met het volgen van de familienaam of met de mannelijke lijn? Nu valt dat bijna altijd samen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Waar e.e.a. in de praktijk toe gaat leiden is natuurlijk nog onduidelijk. Ook resteren veel vragen. Bijv. deze, aangedragen door onze naamkundige Leendert Brouwer:

  "Als moeder nou Beelaerts van Blokland heet en vader De Vos van Steenwijk, dan kan het kind toch niet Beelaerts van Steenwijk gaan heten?!"

  En in het verlengde daarvan:

  Als Beelaerts van Blokland een kindje genaamd Camille krijgt met De Vos van Steenwijk, gaat het kind dan 'Camille Beelaerts van Blokland - De Vos van Steenwijk' heten?
  Erg leuk als het kind op school bij een proefwerk bovenaan iedere pagina de naam voluit moet opschrijven... We zullen zien waar het toe leidt.

  BeantwoordenVerwijderen